‘Expeditie Zorg’ is een initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG), met als doel beleidsmakers de zorgdiensten te laten ervaren.

“Ik heb geen moment getwijfeld toen ik de vraag kreeg om deel te nemen. Als jonge mama is de kinderopvang en wat er leeft me absoluut niet vreemd. Maar het verschil tussen groepsopvang en gezinsopvang is erg groot. In ondersteuning, maar ook in het passen bij wat kinderen nodig hebben. Sommige kinderen leven op in een grote groep waar ze veel contacten hebben, anderen floreren eerder in een huiselijke context. Wat ons betreft moeten we dus inzetten op alle types en vormen van kinderopvang: onthaalouders én groepsopvang. Onthaalouders verdienen ook alle ondersteuning die ook de groepsopvang geniet. En dat is vandaag nog steeds niet het geval. Alleen inzetten op inkomensgerelateerde groepsopvang zal immers onvoldoende zijn om de tekorten weg te werken”, concludeert Perdaens (N-VA).

Naast te luisteren naar de noden van onthaalouders, greep Perdaens de kans om de terugkoppeling vanuit de praktijk te bevragen na de maatregelen die voortkwamen uit de onderzoekscommissie Veiligheid in de Kinderopvang. “We moesten met de onderzoekscommissie vaststellen dat zaken als draagkracht en beleidsvoerend vermogen een aanzienlijke impact hadden op de werking van een kinderdagverblijf en het ook een risicofactor was voor de veiligheid van de kinderen. Onze aanbevelingen waren geen foliekes, maar rechtstreeks bedoeld om situaties die aanleiding gaven tot de onderzoekscommissie te voorkomen. Dat theoretische aanbevelingen omgezet worden in concrete maatregelen op het terrein is dus essentieel, maar niet vanzelfsprekend. De struikelblokken die ik hier meekreeg, zal ik verder aankaarten in het parlement,” geeft Perdaens nog mee. 

Onderwerpen