Perdaens is voorlopig de enige die durft zeggen dat ze kandidaat-burgemeester is. “Ik hoor vaak zeggen dat er geen andere keuze is dan Somers. Wij vinden het belangrijk wél een alternatief te bieden. Wij nemen als ploeg de handschoen op.” N-VA zegt te beseffen ook niet de geprefereerde coalitiepartner te zijn voor Voor Mechelen. “De leden van Groen maken daar geen geheim van, wat ik ook begrijp. Wij maken een aantal diametraal andere keuzes.”


Met een programma met baseline ‘Thuis in Mechelen’ wil de partij een antwoord bieden op “de drie grote thema’s waar de Mechelaar wakker van ligt”: mobiliteit, inspraak en welvaart. Dat eerste thema omvat veel meer dan een terugkeer naar tweerichtingsverkeer op drie kwart van de Vesten. “De woonwijken en onze dorpen krijgen het zwaar te verduren door toenemend sluipverkeer. De leefbaarheid verdient extra aandacht”, zegt Katleen Den Roover. Verder wil N-VA onder meer beter openbaar vervoer, voldoende buurtparkings, gescheiden verkeersstromen en minder GAS-boetes.


N-VA stelde eerder al een actieplan voor meer participatie voor, een derde thema is welvaart. “We willen de stad beheren als een goede huisvader”, zegt Perdaens. “We starten de bestuursperiode met een grondige analyse van alle stadsuitgaven. Als de uitgaven het toelaten, voeren we lagere belastingen in.” N-VA zegt wel dat er geïnvesteerd moet worden. “In veilige verkeersinfrastructuur, ook in dorpen en woonwijken. In vlotte dienstverlening en in een goed onderhouden openbaar domein. Veel groen vergt ook veel onderhoud, maar we schuiven de factuur niet door naar onze kinderen.”


Verder wil N-VA dat Mechelen een thuis is aangepast aan jouw noden, maar heeft ze ook oog voor plichten. “’Doe jij dat thuis ook?’ vat het mooi samen. Thuis ruim je je rommel op, hang je het niet uit en kan je hulp vinden.” Het volledige programma is terug te vinden op de website van N-VA Mechelen.

Onderwerpen