Dat zwerfvuil en sluikstorten ernstige problemen zijn, is een open deur intrappen. Lokale besturen zoeken al langer verschillende manieren om het probleem te voorkomen of op te lossen – denk aan veegwagens, camera’s, afvalbakken, …
De Vlaamse overheid wil de lokale besturen daarin reeds enige tijd ondersteunen. Sinds 2017 voorziet de Vlaamse Regering een mogelijkheid tot subsidiëring voor lokale besturen of intercommunales die investeren in zwerfvuil- en sluikstortbeleid -zij het in apparatuur of infrastructuur, zij het in specifieke projecten. Vlaams volksvertegenwoordiger Freya Perdaens (N-VA): “Denk aan camera-installaties, afvalcontainers voor het afzonderlijk bijhouden van ingezameld sluikstort en zwerfafval met het oog op een betere monitoring ervan.”
Uit de cijfers die ze opvroeg, Perdaens is afvalspecialist voor de N-VA in de commissie Leefmilieu, blijkt dat het aantal aanvragen vervijfvoudigde van slechts 3 aanvragen in 2017 tot 15 aanvragen in het jaar 2018. Ook het totale bedrag steeg bijna vijf keer. In 2018 voorzag Vlaanderen voor 189.680 euro aan subsidies, waar dat in 2017 nog 41.280 euro was. “Het is essentieel dat hierop wordt ingezet”, aldus Perdaens, “want zwerfvuil is echt storend, nog gezwegen van de effecten ervan op de fauna en flora. Daders moet worden bestraft, maar een beleid moet breder gaan en ook inzetten op preventie.” Deze 15 investeringen kwamen in totaal 19 steden of gemeenten ten goede.
Via Vlaanderen Mooi/Mooimakers kunnen lokale besturen eveneens ondersteund worden in de aanpak van zwerfvuil en sluikstorten onder de vorm van coachingtrajecten, onderzoeksprojecten en innovatieve projecten (denk aan een Antwerps project als “Propere buurt, schoon verdiend”). Hieraan besteedde de Vlaamse overheid in de periode 2017-2018 een veel groter bedrag, namelijk meer dan 4 miljoen. Meer dan de helft van dit bedrag, namelijk 2.430.000 euro ging naar coachingtrajecten.
Perdaens: “Lokale besturen merken het best waar dergelijke problemen zich stellen en kunnen daar het best op inspelen. Tegelijk heeft de Vlaamse overheid veel expertise opgebouwd en kan zij goede praktijken bundelen en doorgeven. Daarom is deze manier van ondersteunen – financieel en via coaching – absoluut een meerwaarde.”
De volledige cijfers die ik van de minister kreeg vind je hier, wil je weten of jouw gemeente subsidie kreeg? Dat vind je in de bijlage bij het antwoord.
Ook de Standaard berichtte over deze informatie, u kan het krantenartikel via deze link bekijken.