Behalve in de buurt van de Dierenbescherming mocht je in het verleden in Mechelen wel vuurwerk afsteken op oudejaarsnacht tussen 23.30 en 1 uur. Vorig jaar voerde de burgemeester omwille van stormweer al eens een totaalverbod in, maar dat werd toen massaal in de wind geslagen.
Freya Perdaens van oppositiepartij N-VA drong al langer aan op een totaalverbod en ook Vlaams Belang en Vooruit – toen nog in de oppositie – ijverden voor een evaluatie. Burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen) gaf al aan voorstander te zijn van een totaalverbod en dat komt er nu ook. “We gaan extra politie inzetten om daar op toe te zien, maar ik ben niet naïef. Er zullen nog altijd mensen zijn die vuurwerk afsteken. We rekenen op hun gezond verstand om dat niet te doen”, zegt de burgemeester.
Gewonden
Somers haalt verschillende argumenten aan om het verbod in te voeren. “Het gebruik van vuurwerk wordt jaar na jaar problematischer. Elk jaar vallen er gewonden en zwaargewonden. Sommigen gebruiken het ook om medeburgers te irriteren en springen er onverantwoordelijk mee om. Vuurwerk is maatschappelijk niet meer te verantwoorden”, legt hij uit.
Met de invoering van het vuurwerkverbod volgt Mechelen het voorbeeld van de andere gemeenten in de politiezone Rivierenland. In Bornem, Puurs-Sint-Amands en Willebroek is het al langer van kracht. “Wij hadden op oudejaarsavond en -nacht nog een gedoogperiode. Om de uniformiteit voor het politiewerk te bevorderen, sluiten we ons aan bij de drie andere gemeenten.”
Een derde argument is de wijziging van de federale wetgeving. “Die is strenger geworden. Sinds september wordt het afsteken van vuurwerk niet meer bestraft met een GAS-boete, maar wordt een proces-verbaal opgesteld. Het is een fenomeen waar ze in heel het land mee kampen en dat overheid, politie en gerecht voortaan kordater willen aanpakken”, vertelt Somers.
Uiterst moeilijk
Toch houdt de burgemeester een slag om de arm. “Ik maak me geen illusies dat we rond de nieuwjaarsperiode niet opnieuw miserie gaan hebben. We gaan extra politie inzetten om het verbod te controleren en ook sanctioneren. Natuurlijk als de omvang van het gebruik heel groot is, is het een uiterst moeilijke opdracht om er orde in te krijgen”, zegt Bart Somers.
De burgemeester herhaalt dat hij rekent op het gezonde verstand van de Mechelaars. “We moeten het gevoel doorbreken dat je stoer bent als je vuurwerk afsteekt. Ze moeten beseffen dat je beter geen vuurwerk afsteekt. Het is gevaarlijk, het is vervelend voor mens en dier en het legitimeert het wangedrag van sommigen”, vertelt Somers.
De stad organiseert tijdens de overgang van oud naar nieuw zelf een geluidsarm vuurwerk op de Grote Markt. “Mensen die graag vuurwerk zien, nodigen we uit om af te zakken naar het stadscentrum. Het zal er heel gezellig en plezierig zijn. Je kan er je centen voor andere en plezantere dingen gebruiken dan vuurwerk”, zegt de burgemeester.
BRON: HET NIEUWSBLAD, 11 DECEMBER 2024