Tegelijk is een fusie als een goed huwelijk. Dat is er eentje met evenwicht, waarin beide partners wat bijbrengen. Eentje waarbij de partners elkaar ondersteunen en versterken. Dit Mechels-Boortmeerbeeks huwelijk heeft echter meer weg van een Middeleeuws gearrangeerd huwelijk. De blauwe leenheer beslist het boven de hoofden van de burgers. Want uiteraard onderscheidt een fusie zich ook van een huwelijk: het gaat niet over 2 personen, maar over tienduizenden burgers. En die burger, die werd niet bevraagd. Die wordt geacht te knikken en te slikken.

Wat zal het hen en dus ons opleveren, deze fusie? We horen dat het in Boortmeerbeek extra bloemenperkjes betekent. En een samenwerking met de Mechelse bibliotheek. Door zich te verbinden aan Mechelen zou het Boortmeerbeek kortom beter varen. De kleine verhoging van de personenbelasting neemt men er dan vast wel bij, toch? En ook de onroerende voorheffing zou niet meteen zo torenhoog hoeven te worden als in Mechelen. Zelfs de schulden zullen de eerste 6 jaar verder gedragen worden door de Mechelaars. Na die 6 jaar natuurlijk geen garanties.

En wat met de samenwerkingsverbanden? Een kleine kost om alles aan te passen volgens het stadsbestuur. Van afvalophaling tot brandweerzone, van politiezone tot eerstelijnszone; geen enkel samenwerkingsverband delen we met Boortmeerbeek. We delen zelfs geen provincie. Dat dit administratief op te lossen valt is geen verrassing. Maar wat zal dat de mensen kosten? We weten immers dat de Mechelaars erg veel betalen voor hun gouden vuilniszakken.

Zullen de extra middelen die de fusie oplevert ook veel opleveren voor Boortmeerbeek? Dat valt nog maar te betwijfelen. Vraag de gemiddelde Hombekenaar maar of het dorp beter af is sinds het fuseerde met Mechelen. Of vraag Heffen eens hoe het de aparte bibliotheekwerking vergaat. De eerlijkheid gebied te zeggen dat het goed zou zijn, mochten de Mechelse dorpen autonomie krijgen binnen een groter samenwerkingsverband. Maar er is geen enkele garantie dat dit ook echt het geval zal zijn. Nog minder is er een garantie dat de extra middelen zullen aangewend worden voor beleid dat in Boortmeerbeek echt een meerwaarde zou betekenen. En of de stem van Boortmeerbeek nog even luid zal klinken binnen het nieuw te creëren district is ook nog maar zeer de vraag.

Maar het politiek bedrijf, dat haalt met zekerheid voordeel uit de fusie. Waar Boortmeerbeek en Mechelen samen nu een gemeenteraad hebben van 68 personen, zal dit na de fusie al een ploeg zijn van 108 personen, districten inclusief. En zo is er toch één garantie bij deze fusie: die op een politieke job.

Onderwerpen