Vooral de praktische haalbaarheid van zo’n verbod doet vragen rijzen: zijn ouders zelf verantwoordelijk, of moeten de platformen meer controles uitvoeren? Momenteel ligt de leeftijdsgrens voor de meeste sociale media in ons land op 13 jaar, maar “ouders in Vlaanderen zijn zeer bereidwillig om hun kinderen op slinkse wijze toch toegang te geven tot deze platformen, ook al zijn ze jonger dan 13 jaar”, zegt Perdaens.

De leeftijdsgrens optrekken tot 16 jaar is volgens minister Van Achter “echt niet de weg die we moeten inslaan”. Zij wil eerder inzetten op mediawijsheid voor zowel jongeren als hun ouders. “De tools geven om kritisch om te gaan met informatie en beelden die ze te zien krijgen en om zelf in te schatten hoeveel schermtijd nu echt te veel is”, beschrijft de minister zelf.

Ook de contentcreators en influencers hebben een rol te spelen in het verhaal van verantwoordelijk omgaan van jongeren met sociale media. Van Achter haar voorganger, Benjamin Dalle (CD&V), heeft zo het “Influencer FAQ” opgesteld. Een lijst suggesties en tips voor influencers om hun voorbeeldfunctie en invloed niet lichtzinnig uit te oefenen. Tijdens het vragenuurtje woensdag noemde Perdaens dit initiatief evenwel “een tijger zonder tanden”.

Als laatste ligt er ook verantwoordelijkheid bij die platformen zelf, al kan daar op Vlaams niveau zeer weinig afgedwongen worden. 

 

BRON: HET NIEUWSBLAD, 13 NOVEMBER 2024